Istranca Dağları (Yıldız Dağları) Hakkında Bilgi

0

Istranca Dağları, Yıldız Dağları nerededir? Istranca Dağları coğrafi konumu, özellikleri, iklim ve bitki örtüsü, hakkında bilgi.

Istranca Dağları (Yıldız Dağları)

Istranca Dağları, Yıldız Dağları olarak da bilinir, Marmara Bölgesi’nin Trakya kesiminde dağ sırası. Bulgaristan’ın güneydoğusunda başlar ve Trakya’nın kuzeyinde, kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanır. Terkos (Durusu) Gölünün güneyinde bulunan İstanbul ilinin Çatalca ilçesine bağlı Kestanelik köyünde sona erer. Türkiye sınırları içindeki uzunluğu yaklaşık 154 km’dir. Güneydoğuya doğru giderek daralır. Sınır kesiminde 123 km’yi bulan genişliği, Kırklareli ile Panayır iskelesi arasında 65 km’ye, daha doğuda Vize-Kıyıköy (Midye) arasında 30 km’ye, güneydoğu ucunda ise Çatalca’ya bağlı Binkılıç ile Yalıköy (Podima) köyleri arasında 12,5 km’ye iner.

Istrancalar’ın en yüksek kesimini Demirköy ile Kırklareli arasındaki Mahya Dağı (1.031 m) oluşturur. Mahya Dağının kuzeybatı ve güneydoğusunda alçak bir tepeler dizisi yer alır. Kütlenin orta kesimini ve hemen çevresini kaplayan yüksek dağ kuşağı, dışa doğru gidildikçe yüksekliği 500-800 m arasında değişen platolara dönüşür.

Kuzeyde Karadeniz’e dökülen, güneyde ise Ergene’ye ulaşan akarsuların derin bir biçimde parçaladığı Istranca Dağlarının çekirdeğini granit ve gnayslar oluşturur. Bu çekirdeği çeşitli yaş ve yapıda olan şistler, kalkerler ve mermerleşmiş kalkerler örter. Özellikle Demirköy civarında yaygın olan granitler geniş alanlarda yüzeye çıkar. Gnayslar ise yüksek olan orta kesimin güneyinde bir şerit oluşturur. Istrancalar, kuzeyde kristalli şist ve mermerlerle sınırlanır. Yer yer yaygınlık gösteren kalkerler arazinin en üst düzeyinde yer alır ve bazı kesimlerde karst şekillerinin oluşmasına neden olur. Kırklareli’nin kuzey kesiminde dolinlere, düdenlere ve hatta mağaralara rastlanır. Bunlardan en ünlüsü Dupnisa Mağarasıdır.

Istranca Dağlarının kuzey yamaçları etekten doruğa kadar ormanlarla kaplıdır. Egemen ağaç türü kayın olan bu nemcil ormanlar, Bulgaristan sınırı yakınındaki Ahmetler köyünün kuzeyinden İğneada’nın güneyinde Karadeniz’e dökülen Panayırdere’nin su toplama alanının sınırına kadar kesintisiz bir şerit biçiminde uzanır. Kayın ormanlarının asıl yayılma alanı dağların kuzey yamacıdır. Güney yamacının bazı kesimlerinde 500 m’ye kadar indikleri dc görülebilir. Kayınların orman altı örtüsünü, güney yamacına da geçerek 750 m’ye kadar inen ormangülleri oluşturur. Güney yamacının asıl doğal bitki örtüsü kurakçıl ormanlardır. Bu yamaçtaki meşeler yer yer gürgenlerle karışır. Ağaç kesimi ve yangınlar nedeniyle Ergene Havzasına bakan ormanlar giderek seyrekleşmiştir. Güney yamacına ve eteklerine oranla nüfus yoğunluğu daha az olan kuzey yamacındaki ormanlar ise pek zarar görmemiştir. İki yamaç arasındaki karşıtlıklardan biri de, kısa mesafede yağış miktarının önemli bir farklılık göstermesidir. Yıllık yağış miktarı İğneada’da yaklaşık 900 mm iken, Ergene Havzasının kuzey kesiminde yer alan Saray’da 553 mm’dir.


Leave A Reply